Doora Kokaõpilane 2009-06-18 20:00:00 |
No ja suu vist sel ahjul suitseb küll :) Terve köök oli tossu täis! Ahju temperatuuri ei ole kontrollitud. Muretsen endale selle kraadi enne järgmist katsetust. Endast on muidu kahju. Besee on nii hea ju! http://doora-doora.blogspot.com/ |
|
Kairit Abikokk 2009-07-06 13:23:09 |
Üritasin ka täna pavlovat teha, aga kahjuks ei läinud munavalged eriti vahtu. Algul vahustasin noaotsatäie soolaga, nagu Nigella retseptis ette nähtud, aga siis kui suhkru sisse panin, läks vedelaks tagasi ja enam tihedamaks ei saanudki :( Kas viga oli munades või selles, et mul jäi tilgake munakollast valgete sisse või panin suhkru liiga vara...või polnud see täna lihtsalt minu jaoks õige päev? | |
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-06 13:52:58 |
Kairit:
Munavalged EI LÄHE vahtu korralikult, kui munakollane (=rasv) on sisse jäänud. Samuti takistab vahustumist see, kui nt nõu on must/rasvane. Nii et ilmselt oli tõesti põhjus selles..
Kas viga oli munades või selles, et mul jäi tilgake munakollast valgete sisse või panin suhkru liiga vara...või polnud see täna lihtsalt minu jaoks õige päev? |
|
Seenekas Abikokk 2009-07-07 17:37:17 |
Minu ja mu poja esimene Pavlova. Kui nüüd kõik ausalt ära rääkida, siis tuleks alustada sellest... Ootamatult saabus poeg ja oli vaimustatud mõttest Pavlovat teha. Minu suureks üllatuseks ta täiesti teadis, millest jutt. Käisime koos poes-turul, varusime vajaliku ja õhtul siis hakkasime toimetama. Alguses oli kõik ilus, munad läksid vahtu, vaht hakkas peale kõige vajaliku lisamist läikima nagu retseptis kirjas, sai küpsetuspaberile laiali määritud, kollastest tegime kogel-mogelit, siis ahju. Isegi temperatuuri sain sätitud parajalt madalaks. See on üks gaasiahju puudusi, et madalate temperatuuridega kipub leek kustuma või tuleb uks irvakile jätta. Igatahes võtsin pojalt (22, seega täiskasvanu) sõna, et ta jälgib ja vaatab iga viie minuti tagant. Ise läksin hobust treenima. Mõne aja pärast tundsin õues head lõhna - trenniplats on meil üsna maja kõrval ja hüüdsin, et kas ikka kõik OK. Olevat küll. Uskusin. Milline oli siis tulemus? Suur, läbimõõdus u. 30-35 cm lahmakas beseed, altpoolt u. poole sentimeetri ulatuses peaaegu must. Loomulikult olin ma pahane, pojaga väga õiendada ei viitsinud, et ta "natuke ei näinud" ja "natuke unustas" jne. Ta tegi ettepaneku, et ma võiksin selle tumeda osa "maha saagida", tema hoiab kinni ja siis mina saen. Mulle mõte ei meeldinud, seega jätsin ta koogiga tuppa ja läksin järgmist looma treenima. Enne tegin kõik aknad lahti, oli küll kõrbelõhn, kuigi poeg ütles, et ta "harjus sellega ära ja tegelikult väga pole". Mõttes olin selle kummalise küpsetise juba maha kandnud, aga tuppa tulles selgus, et ongi allosa ära "saetud" ja poeg särab uhkusest. Küsisin, kas ta vahukoore vahustamisega saab hakkama. Pidi saama. Jätsin ta siis toimetama ja ÕNNEKS tegi mikser mingit imelikku häält, mille peale ma reageerisin. Vahukoorest oleks kohe hakanud saama või! Pärast kõiki äpardusi saime siiski midagi Pavlova laadset, mida mehed sõid päris hea isuga, aga mulle väga ei maitsenud. Oma süü selles võis olla ka enne manustatud munakollasevahul. Väljanägemine sellel asjal muidugi erilist kriitikat ei kannata ja järgmine kord teeks beseeosa vähema suhkruga, kui sellest midagi hullu ei juhtu. Samuti teeks ainult pool kogust. Selline esimene Pavlova siis ehk tee oma kook algusest lõpuni ise ja lase teistel seda tegevust jälgida. | |
Kirsike Abikokk 2009-07-07 22:35:55 |
Praeguseks on juba Pavlova vol5 või 6. Nii viletsat kui esimene aiataha läinud vasikas, ei ole pärast tulnud. Kuid parimaks hindan siiani vol2 tulemust, pilt on kolmandast Pavlovast (vist). Munavalge vedelaks minemise kohta lisaks seda, et teadjate sõnul pidi siis ka vedelaks minema, kui on ülevahustatud?! | |
Kiilike Abikokk 2009-07-08 08:46:46 |
Kirsike:
Munavalgete ülevahustamine on vist võimalik enne suhkru lisamist - olen kunagi ka selleni jõudnud. Aga kui suhkur sees siis on veidi raske üle vahustada - teen beseesid sakslaste retsepti järgi kus munavalgeid koos suhkruga tuleb vahustada 10- 15 minutit. Ausalt öeldes ära tüütab nii pikk vahustamine samas tulemuseks on väga kõva vaht mis hoiab ideaalselt oma kuju :)
Munavalge vedelaks minemise kohta lisaks seda, et teadjate sõnul pidi siis ka vedelaks minema, kui on ülevahustatud?! |
|
Pille Nami-Nami peakokk 2009-07-08 09:36:11 |
Kiilike:
Mina olen siiski aru saanud, et vahustada pole vaja kauem, kui seni, kuni vaht kausi ümberpööramisel kausist välja ei valgu. Mina olen seda järginud ja besee on samuti ideaalselt oma kuju hoidnud. 10-15 minutit peale suhkru lisamist pole küll läinud (aga ma kasutan KitchenAidi ja see vahustab oluliselt kiiremini..)..
Kui munavalged on liiga vahtu löödud ENNE suhkru lisamist, siis aitab see, kui kloppida vahu sisse veel üks munavalge.
Munavalgete ülevahustamist aitab vältida nt äädika lisamine munavalgetele.
(Why add vinegar?
Adding vinegar (or any other acid) can make the foam less likely to suffer the consequences of overbeating—lumpiness, loss of water, and collapse. These undesirable consequences result from too many bonds forming between the egg proteins.
When you add an acid to a mixture, you are essentially adding some positively charged particles. These positively charged particles are hydrogen ions—hydrogen atoms that have lost an electron. The hydrogen ions hop onto charged portions of the proteins and leave them uncharged. Proteins that are electrically neutral are less likely to react with other proteins.)
Allikas: Science of Cooking
Kirsike:
Munavalgete ülevahustamine on vist võimalik enne suhkru lisamist - olen kunagi ka selleni jõudnud. Aga kui suhkur sees siis on veidi raske üle vahustada - teen beseesid sakslaste retsepti järgi kus munavalgeid koos suhkruga tuleb vahustada 10- 15 minutit. Ausalt öeldes ära tüütab nii pikk vahustamine samas tulemuseks on väga kõva vaht mis hoiab ideaalselt oma kuju :)Munavalge vedelaks minemise kohta lisaks seda, et teadjate sõnul pidi siis ka vedelaks minema, kui on ülevahustatud?! |
|
Qsti Abikokk 2009-07-08 10:29:22 |
Tegin hiljuti vahukommise-pavlova ja sain lõpuks ära proovida James Martini saatest ammuilma kõrva taha pandud nipi, kuidas vältida besee vettimist kui koor juba koogi peale pandud. Nimelt pintseldas (või määris? mina igaljuhul pintseldasin :P) Martin beseepõhja enne vahustatud koore pealepanekut sulatatud valge shokolaadiga üle. Täitsa toimiv! | |
Uniquegirl Abikokk 2009-07-08 11:45:09 |
panin just pavlova ahju ja proovin qsti toodud nipi ka ära | |
Kiilike Abikokk 2009-07-08 14:13:32 |
Pille:
ma olen nõus tegelikult, et niikaua ei tuleks vahustada. Aga selle retsepti (Bild der Frau lehelt) järgi tuleb vägagi tugev munavalgemass - tavalise mikseriga ja lühema ajaga ei õnnestu teisiti.
Mina olen siiski aru saanud, et vahustada pole vaja kauem, kui seni, kuni vaht kausi ümberpööramisel kausist välja ei valgu. Mina olen seda järginud ja besee on samuti ideaalselt oma kuju hoidnud. 10-15 minutit peale suhkru lisamist pole küll läinud (aga ma kasutan KitchenAidi ja see vahustab oluliselt kiiremini..).. |
|
<< < 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 > >> |